Tal R Kunstværk

De store bronzefugle foran Skive Gymnasium er skabt af den danske internationalt anerkendte billedkunstner Tal R på baggrund af en donation fra Ny Carlsbergfondet. 

Nedenfor er der mulighed for at komme med i værkstedet, hvor Tal R gennemgår nogle af tankerne bag skulpturen.

Det var Tal R’s egen, kortvarige gymnasietid, der satte ham i gang med skulpturen foran Skive Gymnasium. Men som det typisk er for Tal R, så er der mere på spil end egne minder og erindringer. Skulpturen forestiller en gruppe fugle, der nærmest er smeltet sammen. Én står op, de andre to ses ved siden af. Men der er for mange ben og haler hos de sammensmeltede fugle. 

Ude af tælling

“Jeg fik ideen fra en sang, der hedder Duerne Flyver med tekst af Klaus Rifbjerg og musik af Bent Fabricius Bjerre. Det er en smuk sang, som jeg hørte i 1.g. Jeg gik på gymnasiet i 69 dage. Jeg elskede at gå på gymnasiet, men gymnasiet elskede ikke mig. Jeg vidste hurtigt, at jeg var en del af de fugle, der måtte flyve bort før tid. Nogle flyver til tiden, andre flyver for sent.”

Skulpturen forestiller en gruppe fugle, der nærmest er smeltet sammen. Én står op, de andre to ses ved siden af. Men der er for mange ben og haler hos de sammensmeltede fugle. 

“Noget er ude af tælling. Det bliver således en abstrakt oplevelse at se på skulpturen, og opgaven for mig har været at få beskueren med på den præmis,” forklarer Tal R og fortsætter: 

“Skulpturen lokker beskueren med en realitet. Jeg har lavet tre fugle. Men skulpturen bliver først noget, når den siger “fuck reality”. Der er jo faktisk for mange fødder og for mange indgange og udgange. Der er et eller andet, der tæller forkert. Det er dér, at kunsten starter.”

Fugle flyver af og til bort er på den måde også et kundtværk om kunstens væsen. Fuglene kan rigtigt nok symbolisere den form for frihed, som Tal T oplevede, da han skulle “flyve” fra gymnasiet. Men de drejer sig ligeså meget om kunstens frihed. Friheden til at forskubbe, fordreje og til bevidst at tælle forkert. Kunstnerens frihed til at digte videre, således at vi som beskuere får skubbet lidt til vores vaneforestillinger om verden. 

Ideen

Hvorfor ikke bare én fugl, og hvorfor ikke en ugle? Inden han for alvor begynder at give sine fugle form, deler Tal R sine tanker omkring, hvordan han vil løse opgaven. 

Værkstedet

Et jernskelet med hønsetråd og en masse, masse ler. Følg Tal R i værkstedet i Berlin, hvor han er i gang med at give skulpturen form, inden den skal støbes i bronze. En film af Emma Leth. 

Om Tal R

Tal R (f. 1967 i Tel Aviv) bor og arbejder i København. Han dimitterede fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2000 og har udstillet en lang række steder verden over, ligesom hans værker er at finde i væsentlige museumssamlinger i ind- og udland. 

Fabulerede almindeligheder

Tal R’s kunst fremstår typisk som en art hyperaktiv energiudladning, både når det gælder motiv, form og farve. I sine værker går han på strandhugst i verdens store billedbank. Fugle, racerbaner, æbleskrog og visne blomster – alt kan anvendes, og intet er for lavt til at blive malet, tegnet eller modelleret. Udgangspunktet er oftest den hele banale hverdag, som han i sine værker leverer tilbage til os med den sprudlende energi og fantasifulde poesi. 

Alt er muligt
Kompositorisk arbejder Tal R med samme eksperimenterende sans for det overrumplende. Alle billedkunstneriske virkemidler er i bevægelse og til forhandling hos Tal R. Hans værker er skæve og perspektivforvridende, ligesom farverne stritter i mange retninger. Alligevel synes der at hvile en balance i hans legende værker. Snarere end at frastøde vil han os noget. Han vil vise, at kunsten har et uendeligt potentiale. Og han vil frem for alt have os med på legen. 

Tal R arbejder i stort set alle medier. Nok er han mest kendt for sine farvestrålende malerier, men gennem årene har han desuden arbejdet indgående med skulptur grafik, tegning og collage. 

Om Ny Carlsberg Fondet

Tal R har skabt skulpturen til Skive Gymnasium på baggrund af en donation fra Ny Carlsberg Fondet. 

Ny Carlsberg Fondet blev oprettet i 1902 af Carl Jacobsen, og finansieres af indtægterne fra hans andel i Carlsberg-bryggerierne. I dag arbejder fondet fortsat med at realisere Jacobsens vision om at gøre kunsten tilgængelig for det bredest mulige publikum. 

Kunsten beriger
Fondets grundhold er, at kunst spiller en betydelig rolle for den måde, hvorpå vi som mennesker agerer kritisk i en nuanceret verden. Derfor skal kunsten placeres, så den kan opleves af alle – uanset alder, etnicitet og uddannelsesbaggrund. Museerne har en betydelig rolle i denne sammenhæng, og derfor bevilger fondet flittigt kunstværker til museernes vægge og gulve. 

Tilgængeligt for alle
Landets borgere skal desuden have muligheden for at møde kunst af høj kvalitet på og uden for de institutioner, de færdes i. Det er grunden til, at fondet opstiller og ophænger kunst i det offentlige rum og på offentlige institutioner såsom kirker, hospices, hospitaler, skoler, gymnasier og universiteter.